Blog

Hoe werkt SEO?

Hoe werkt SEO?

Het is een vraag die door veel ondernemers gesteld wordt: “hoe werkt SEO?”. Alhoewel steeds meer ondernemers ervan op de hoogte zijn dat SEO belangrijk is, is het voor menig ondernemer niet duidelijk hoe SEO nu in zijn werk gaat. Weet je hoe SEO werkt, dan wordt het echter een stuk eenvoudiger om deze vorm van marketing aan de juiste partij uit te besteden. Daarnaast kun je mogelijk ook zelf iets aan SEO doen en is het altijd prettig om een goed beeld te hebben van de werkzaamheden die voor je worden uitgevoerd. Vandaar dat we je graag het antwoord geven op de vraag “hoe werkt SEO?”. Ben jij erg benieuwd hoe SEO nu precies werkt? Lees dan verder!

Wat is SEO?

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. SEO bestaat uit diverse technieken die toegepast worden om de vindbaarheid binnen zoekmachines als Google te verbeteren. Het is zeer belangrijk dat je website goed vindbaar is in de zoekmachines. Dit zal namelijk ook grotendeels bepalen hoeveel bezoekers je op je website krijgt. Door middel van SEO-technieken kan een website dusdanig geoptimaliseerd worden, dat het algoritme van de zoekmachines meer waarde aan de website hecht. Het resultaat is een hogere positie in de zoekmachines. Wil je het antwoord op de vraag “hoe werkt SEO?”, dan is het belangrijk dat je ook weet hoe de algoritmes van grote zoekmachines ongeveer werken.

Het algoritme van de Google zoekmachine

Google is veruit de belangrijkste zoekmachine in Westerse landen. De websites die Google aan een gebruiker toont, zijn niet willekeurig. Google gebruikt zogenaamde crawlers om het web te scannen. Het algoritme kijkt onder meer naar hoe vaak bepaalde woorden in de content voorkomen en wat voor backlinks er naar een website leiden. Daarnaast kijkt het algoritme van Google ook naar het gedrag van mensen op de website. Zijn er veel mensen die na enkele seconden al afhaken, dan zal Google de pagina ook minder snel hoog in de zoekresultaten plaatsen. Voor Google is het namelijk belangrijk om resultaten te kunnen weergeven waar de eindgebruiker naar op zoek is.

Hoe werkt SEO? – On-page optimalisatie

Bij SEO hoort ook on-page optimalisatie. Belangrijk is dat je website goed functioneert en snel laadt. Er zijn echter nog tal van andere factoren die bijdragen aan een betere vindbaarheid. Bij on-page optimalisatie worden technische problemen aangepakt. Voor Google is ook de technische kant van je website belangrijk, omdat de zoekmachine gebruikers naar een goed functionerende website wil leiden.

Hoe werkt SEO? – Content

Het internet is gemaakt om informatie te delen. Ook voor zoekmachines is informatie zeer belangrijk. Daarom geldt vaak ook: hoe meer content, hoe beter. Belangrijk is ook dat die content geoptimaliseerd is. Zo moeten er bijvoorbeeld zoekwoorden in de content verwerkt worden. Het optimaliseren van de content mag overigens nooit ten koste gaan van de leesbaarheid of gebruikservaring.

Hoe werkt SEO? – Linkbuilding

Nog een belangrijk onderdeel van SEO is linkbuilding. Dit is het genereren van backlinks naar je website. Backlinks spelen een grote rol voor Google, omdat ze de zoekmachines een beeld geven van de populariteit van je website. Wanneer je website veel backlinks heeft, dan betekent dit ook dat je website iets te bieden heeft. Mensen worden immers niet voor niets doorverwezen naar jouw website! De algoritmes van grote zoekmachines als Google herkennen ook de kwaliteit van de backlinks. Het is dus af te raden om zelf spamberichten te plaatsen.

Wat zijn de uitdagingen van SEO?

Je hebt nu een beter beeld van hoe SEO werkt, maar wat zijn nu precies de uitdagingen van SEO? Om te beginnen is er voor on-page optimalisatie heel wat technische kennis van websites nodig. Voor het schrijven van goede SEO content moet je weten welke zoekwoorden je moet gebruiken en in welke verhoudingen deze voor moeten komen. Bovendien is het ook belangrijk om de keywords op een natuurlijke manier in de tekst te verwerken. Het schrijven van goede webteksten is iets waar je al behoorlijk creatief voor moet zijn en voldoende kennis van de Nederlandse taal voor moet hebben. Wil je ook nog eens goed scoren op SEO met je content, dan wordt dit al helemaal een uitdaging.

Tot slot is ook linkbuilding iets waar veel bij komt kijken. Zo zijn de anchors, de woorden waar je de link in plaatst, bijvoorbeeld heel belangrijk. Bovendien moet je de backlinks ook nog eens plaatsen op websites van hoge kwaliteit en speelt relevantie ook een rol. Tenzij dat je een erg breed netwerk hebt, is het ook erg lastig om überhaupt websites te vinden waar je je link voor een betaalbare prijs op kunt plaatsen.

SEO kent dus een hoop uitdagingen en om die reden is het geen slecht idee om SEO uit te besteden. Wil jij SEO uitbesteden aan een specialist? Dan ben je bij IWA-Groep aan het juiste adres! Wij helpen je graag om jouw SEO op orde te krijgen.