Blog

Waarom is een VPN belangrijk voor ondernemers

Waarom is een VPN belangrijk voor ondernemers

In tijden van Home Office kan het een echt concurrentievoordeel zijn om te weten hoe een virtueel privé-netwerk kan worden gecombineerd met de beveiligingsstrategieën van een organisatie. Maar samen met de toegenomen frequentie van telewerken is ook de bezorgdheid van bedrijven over informatiebeveiliging toegenomen.

Het is immers geen gemakkelijke taak om alle activa en gegevens beschermd te houden terwijl verschillende gebruikers op afstand toegang hebben tot bedrijfssystemen.

Daarom is een andere kwestie prominent geworden: het gebruik van VPN, een virtueel privé-netwerk waarmee via het internet een beveiligde verbinding met een ander netwerk tot stand kan worden gebracht. Het kan voor bedrijven een uitstekende bondgenoot van het thuiskantoor zijn om de veiligheid van hun gegevens en systemen te waarborgen.

Wat is VPN?

Een VPN is een manier om op een meer veilige en private manier verbinding te maken met het internet. Het kan onder meer worden gebruikt om toegang te krijgen tot regionaal beperkte websites en om browse activiteiten op openbare wifi-netwerken te beschermen.

Hierdoor kunt je rekenen op verschillende praktische voordelen voor de bedrijfsomgeving, zoals meer veiligheid, zuinigheid, productiviteit en mobiliteit van de aangesloten gebruikers.

Door gebruik te maken van een virtueel privé-netwerk kunnen werknemers die vanuit hun thuiskantoor werken het netwerk anoniem en versleuteld gebruiken, zodat de verbinding niet kan worden gecontroleerd en tot de bron kan worden getraceerd.

Hoe werkt een VPN-netwerk?

VPN werkt door het creëren van een versleutelde verbinding tussen het apparaat van de gebruiker en een VPN-server, die een hoog niveau van online anonimiteit en extra veiligheid biedt door onbeperkte internettoegang mogelijk te maken.

Om toegang te krijgen tot deze technologie is het mogelijk een betaald abonnement te kopen of een gratis VPN aan te sluiten. Om een VPN-server te gebruiken, moeten gebruikers de software op hun toestellen downloaden. Het is echter belangrijk op te merken dat een gratis VPN beperkt is omdat deze dienst afhankelijk is van technische capaciteit, technologische investeringen en infrastructuur.

Elke provider zal dus zijn eigen specifieke kenmerken hebben. De meeste VPN-aanbieders onderhouden servers over de hele wereld, waardoor gebruikers veel mogelijkheden hebben om verbinding te maken en toegang te krijgen tot diverse wereldwijde inhoud. Op die manier kunt je, zodra je een toegang koopt, onmiddellijk verbinding maken met die servers.

Wat zijn de voordelen van VPN voor bedrijven?

Een VPN-netwerk kan tal van voordelen bieden voor het dagelijkse reilen en zeilen van bedrijven, bekijk hieronder de belangrijkste:

Beveiliging

Het grootste voordeel van deze technologie is logischerwijs de veiligheid die zij biedt. Via het VPN kunt je voorkomen dat gebruikers het systeem van het bedrijf gebruiken dat rechtstreeks op een openbaar netwerk is aangesloten. Zo kunt je het risico dat een cybercrimineel een beveiligingslek ontdekt en het bedrijfssysteem binnendringt, sterk verminderen.

Economie

Een ander voordeel van VPN is de zuinigheid, aangezien het een praktische, eenvoudige en doeltreffende oplossing is die weinig investeringen van de ondernemingen vergt. Bovendien leveren de uitgaven voor het particuliere netwerk winst op die rechtstreeks verband houdt met gegevensbescherming.

Productiviteit

Omdat VPN gebruikers in staat stelt anoniem toegang te krijgen tot inhoud, zonder zich zorgen te maken over cyberdreigingen, is het mogelijk de productiviteit te verhogen, aangezien de werknemer zich volledig kan concentreren op het uitvoeren van zijn taak.

Dankzij de vrijheid die VPN biedt, kunnen alle inspanningen van het team worden gericht op innovatie, strategie en andere functies die belangrijker zijn voor het bedrijf.

Mobiliteit

Ten slotte kan worden gewezen op de grotere mobiliteit die de gebruiker heeft wanneer hij gebruik maakt van een virtueel privé-netwerk. Het is een grote bondgenoot van werken op afstand en kan worden beschouwd als een sleutelstuk voor het huidige moment.

Het VPN is overal beschikbaar waar de werknemer zich bevindt, en biedt een beveiligde verbinding tussen hem en het interne systeem van de organisatie.