Blog

Wat is linkbuilding?

Wat is linkbuilding?

De complete gids voor linkbuilding, speciaal ontwikkeld door IWA-Groep.

Wat is linkbuilding? Binnen SEO speelt linkbuilding een belangrijke rol bij het genereren van organisch verkeer via zoekmachines. Vooral in concurrerende sectoren is het van toepassing. In combinatie met sterke technische SEO-fundamenten, geweldige on-page SEO, uitstekende inhoud en een goede gebruikerservaring, kan linkbuilding super effectief zijn. Dit komt goed van pas bij het genereren van meer organisch verkeer.

Vandaag de dag is de behoefte aan kwaliteit, relevantie en authenticiteit nog nooit zo belangrijk geweest. Hoewel slechte linkbuilding technieken van lage kwaliteit kunnen werken, mogen ze geen rol spelen in je strategie. Vooral niet in een organisatie die streeft naar langdurig organisch zoeksucces.

Ongetwijfeld is linkbuilding tegenwoordig meer verwant aan goede marketing. De organisaties die dit begrijpen zijn meestal degenen die op lange termijn winnen. Dat betekent niet dat er geen technisch aspect is aan het bouwen van links. Of dat alle technieken moeten draaien om het product. We zullen zien dat er nog veel meer bij komt kijken, en veel meer te begrijpen is dan ooit tevoren.

Deze gids is ontworpen om je snel op weg te helpen.

Uitleg over Linkbuilding

Niet alle links worden opzettelijk gemaakt door linkbuilding specialisten. Veel links worden om verschillende redenen gemaakt. Zoals een journalist die een nieuwsbericht verslaat en naar een bron linkt. Of een blogger die zo dol is op zijn nieuwe koffiezetapparaat dat hij linkt naar de winkelier.

Het verkrijgen van links waar je niet om gevraagd hebt is het nirvana van SEO. Het is altijd iets waar je naar moet streven en op de lange termijn naar toe moet bouwen. Je doet dit op een aantal verschillende manieren. Dit kan door middel van een geweldig product of aspect van je dienst. Of via het produceren van goede inhoud die wordt verwezen door andere websites.

Naast deze lange termijn aanpak, kun je ook gebruik maken van een reeks van andere link building technieken. Hiermee krijg je kansen op een goede ranking en het verkeer van organische verkeer te verhogen.

Wat links betekenen voor zoekmachines

Er zijn twee fundamentele manieren waarop de zoekmachines links gebruiken:

  • Om nieuwe webpagina’s te ontdekken, die ze dan kunnen gebruiken in hun zoekresultaten

  • Om te helpen bepalen hoe goed een pagina zou moeten scoren in hun resultaten

Zodra zoekmachines pagina’s op het web hebben gecrawld, kunnen zij de pagina’s indexeren. Deze vervolgens toevoegen aan hun indexen. Op deze manier kunnen ze beslissen of ze vinden dat een pagina van voldoende kwaliteit is. Of deze goed genoeg is om goed te scoren voor relevante zoekwoorden. Wanneer ze dit beslissen, kijken de zoekmachines niet alleen naar de inhoud van de pagina. Ze kijken ook naar het aantal links dat naar die pagina verwijst vanaf externe websites. Ze kijken ook naar de kwaliteit van die externe websites. Hoe beter de kwaliteit van je links zijn, hoe beter je website scoort in de rankings.

Verschillende tools

Een van de oprichters van Google, Larry Page, bedacht Page Rank. Waarmee Google de kwaliteit van een pagina meet aan de hand van onder meer het aantal links dat ernaar verwijst. Deze metriek werd vervolgens gebruikt als onderdeel van het algemene ranking algoritme. Deze werd een sterk signaal omdat het een zeer goede manier was om de kwaliteit van een pagina te bepalen.

Het was zo effectief omdat het een link gezien kan worden als een blijk van vertrouwen over een pagina. Er van uitgaande dat een pagina geen links zou krijgen als hij dat niet verdiende. De theorie is dat wanneer iemand naar een andere website linkt, hij effectief zegt dat het een goede bron is. Anders zouden ze er niet naar linken, net zoals je een vriend niet naar een slecht restaurant zou sturen.

Wat is linkbuilding en het misbruiken ervan?

SEO specialisten ontdekten echter al snel hoe ze Page Rank en zoekresultaten voor gekozen zoekwoorden konden manipuleren. Op dit moment was Google veel geavanceerder dan de meeste zoekmachines. Google was nog steeds vatbaar voor manipulatie. Dit kwam doordat het niet goed het verschil kon zien tussen een link van hoge en van lage kwaliteit.

Google begon te zoeken naar manieren om websites te ontdekken die de zoekresultaten manipuleren door slechte links te bouwen. Google begon regelmatig updates uit te rollen die gericht waren op het uitfilteren van websites. Dit ging om websites die het niet verdienden om te scoren vanwege slechte links.

Dit heeft er ook toe geleid dat Google een aantal linkbuilding technieken die voorheen goed werkten, begint af te zwakken. Bijvoorbeeld het indienen van je website bij web directories en daar een link voor terugkrijgen. Dit was een techniek die Google op een bepaald moment zelfs aanbeval. Echter werd het misbruikt en overmatig gebruikt door SEO specialisten. Waardoor Google niet meer zoveel waarde hechtte aan dat soort links.

Google actief de rankings bestraft van websites die een dergelijk overmatig gebruik van deze technieken. Vaak aangeduid als over-optimalisatie – in hun linkbuilding hebben geprobeerd. Dit ging in 2012 in een stroomversnelling met de eerste van vele updates, die bekend werd als Penguin. Deze updates waren gericht op specifieke linkbuilding technieken en hebben linkbuilding aantoonbaar voor altijd veranderd. Vanaf dit punt konden linkbuilding technieken van lage kwaliteit niet alleen een verspilling van tijd zijn. Maar ze konden ook het vermogen van een website om goed te scoren in organische zoekresultaten ernstig beschadigen.

Linkbuilding van een hoge kwaliteit

Het is bekend dat als alle factoren gelijk zijn het volume en de kwaliteit van de links het verschil maken. De links die naar een pagina verwijzen het verschil kunnen maken tussen de rankings.

Er is echter weinig twijfel over dat als je links van hoge kwaliteit naar je website krijgt, je beter scoort en meer verkeer krijgt. We hebben “hoge kwaliteit” nu al een paar keer genoemd. Daar is een goede reden voor. De focus op kwaliteit neemt toe nu Google steeds geraffineerder wordt in het uitfilteren van slechte links. Dit heeft directe gevolgen voor je SEO score.

Linkbuilding van IWA-Groep

Wil je met linkbuilding starten voor je bedrijf of organisatie? Neem nu contact op met IWA-Groep.